Tarih Tekerrür Etmedi

Dün akşamüstü email kutuma 3 tane arka arkaya düşen emailleri görünce gözlerime inanamadım. Bu bir şaka olmalıydı ama dikkatlice okuyunca hiç de şaka olmadığını, gerçekten de sitelerimizin (mackolik.com, sahadan.com ve tahminkolik.com) geçen yıl olduğu gibi Tarsus 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kapatılacağı ile ilgili resmi bir yazı olduğunu gördüm.

Hatırlarsanız geçen yıl sitelerimiz 2 ay arayla 2 kez bize haber verilmeden kapatılmış, siteleri açtırmak için 2 kez Tarsus’a gitmiş, mahkeme kararlarını veren hakimlerle görüşmüş, gerekli açıklamaları yapmıştık, onlar da kararlarını değiştirmişler ve sitelerimizi açmışlardı. Ama bu arada ilkinde 2 gün, ikincisinde 6 gün sitelerimiz kapalı kalmış, tam da şirketimizin Perform’a satışı sürecindeki bu olaylar yüzünden çok zor durumlarda kalmıştık.

Ama bu defa geçen yıldan çok farklı olarak sitelerimiz kapatılmadan önce TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından bize bir uyarı yazısı gönderilmişti. Hemen bu konularda artık uzmanlaşan avukatımız Gökhan Ahi’yi aradım, ama yine akşam olduğu için Tarsus’daki mahkemeye ulaşamadık. Sabah olduğunda mahkemenin kararı elimize geçtiğinde gördük ki, yine bizimle hiçbir ilişkisi olmayan bir olay yüzünden bizimle birlikte başka sitelere de kapatma kararı verilmiş. Yine gerekli belgeleri hazırladık, hakim ile görüştük, karar değişti ve sitelerimiz kapanmadı. 24 saatlik bir stresten sonra şu anda yeniden çok rahatladık.

Geçen yıl yaşananlardan sonra bu yıl birebir aynı karar olmasına  rağmen hiçbir zarar görmeden bu durumu atlatmamızın çok temel bir nedeni var. Geçen yıl bu kapatmaları yaşadıktan sonra internet sektöründen bazı arkadaşlarla TİB’i ziyaret etmiş, kapatmalarla ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmuştuk. O zamanki en büyük isteğimiz mahkemelerin verdiği kapatma kararlarının sitelere haber verilmeden uygulanmamasıydı. O günkü ziyaret ile ilgili yazımı şu linkten okuyabilirsiniz : http://erdemyurdanur.com/2012/04/12/tarihi-bir-ziyaret-tib/

Bugün kapatma kararı ile ilgili olarak TİB Internet Dairesi Başkanı Osman Bey ile de yazıştık, kendisinin de mahkeme ile yazıştığını, kapatma kararının kaldırılması için mahkeme ile kendilerinin de görüştüklerini söylediler. Böylece hem avukatlarımızın çabası hem de TİB’in desteği ile hiçbir zarar görmeden bu sorunu atlatmış ve tarihin tekerrür etmesini engellemiş olduk.

Aslında TİB bu süreçteki tavrını hemen her site için yapmaya çalışıyor. Fakat iletişim kurabildiği, diyalog halinde olduğu sitelerle bu süreç daha hızlı oluyor. Bunu birebir yaşamış birisi olarak TİB ile geçen yıl yapmış olduğumuz diyaloğun bu şekilde işe yaramış olmasından son derece mutluyum. Umuyorum ki site kapatmaları konusunda neredeyse bütün yükü omuzlamak durumunda kalan TİB çalışanlarına hakimlerimizin, savcılarımızın, polislerimizin de yardımları olur ve site kapatmak konusunda bu kadar aceleci ve acemice kararlar vermezler. Sorunun temelden çözülebilmesi için yapılacaklar konusunda daha yol alınması gerekiyor, aksi halde bugün yaşadığımız gibi bir olaydan kurtulmanın yolu sadece iyi niyetli çalışanların çabaları ile sınırlı kalacak.



Categories: Bütün Yazılar, İnternet Dünyası

2 replies

  1. Erdem Bey yazınız aynı duruma düşebilecek site sahipleri için faydalı olmuş. Eğer sakıncası yoksa “gerekli belgeleri hazırladık, hakim ile görüştük” kısmını detaylandırmanız mümkün müdür? Gerekli belgeler, standart şirket evrakları ve Yer Sağlayıcı Faaliyet Belgesi dışında neleri içermektedir? Hakim ile görüşmelerde neleri açıklamak gerekiyor? Ve bu görüşmede bir avukatın bulunması zorunlu mudur? Saygılarımla. Teşekkür ederim.

    • Yasal bir şirket olduğunuzu gösterebilmek için elinizde ne varsa götürmenizde yarar var. Sonuçta önemli olan hakimi ikna etmeniz. İkna edemezseniz bir üst mahkemeye dava açmanız gerekiyor, bu da çok uzun bir süreç. O nedenle itiraz ederken yanınızda zorunlu olmasa da yol yordam bilen, bilişim hukuku konusunda tecrübeli bir avukatın olması çok önemli.

Bir Cevap Yazın

Erdem Yurdanur sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et